Fastlæggelse af kvoterne
Udlændingestyrelsen udmelder hvert år et landstal for det følgende år. Landstallet er et skøn over hvor mange flygtninge, der vil få opholdstilladelse i Danmark det pågældende år. Skønnet foretages på baggrund af det forventede antal asylansøgere og udviklingen i sagsbehandlingen, herunder anerkendelsesgraden. Samtidig med udmeldingen af landstallet oplyser Udlændingestyrelsen, hvordan det samlede antal flygtninge skal fordeles mellem regionerne (regionskvoter).
Derefter skal kommunerne på baggrund af regionskvoterne søge at indgå en aftale om, hvordan flygtningene skal fordeles mellem kommunerne (kommunekvoter). Hvis kommunekontaktrådene eller kommunerne ikke kan blive enige, fastsætter Udlændingestyrelsen kvoterne.
Udlændingestyrelsen fastsætter regions- og kommunekvoter ved beregning ud fra en fordelingsnøgle. Fordelingsnøglen fastlægges på baggrund af:
- den enkelte kommunes andel af den samlede befolkning
- den enkelte kommunes andel af indvandrere og flygtninge, samt
- antallet af familiesammenførte til flygtninge, der i kalenderåret forud for udmelding af landstallet er førstegangsindrejst i Danmark og bosat i den enkelte kommune.
Det samlede befolkningstal samt kommunens andel af indvandrere og flygtninge opgøres på grundlag af opgørelser foretaget af Danmarks Statistik. Antallet af familiesammenførte opgøres på baggrund af oplysninger fra det Centrale Personregister (CPR).
Procedurerne omkring fastlæggelse af kvoterne er nærmere beskrevet i bekendtgørelse nr. 550 af 3. maj 2022 om boligplacering af flygtninge.